top of page

הרצאות וסדנאות

הרצאות

 

"הרומאניוטס" - סיפורם של יהודי יוון

יהודים דוברי יוונית חיו במרחב ההלניסטי מאז המאה הרביעית לפני הספירה. עדויות ארכאולוגיות מאיי יוון, מהיבשת היוונית ומאסיה הקטנה מעידים על קיומם של בתי כנסת יהודיים-יוונים במשך כ-2000 שנה. בזמנים עתיקים היוונית הייתה שפתם של יהודים רבים במרחב ההלניסטי, ממצרים, דרך אנטיוכיה, סיציליה, טורקיה של ימינו, מקדוניה וכמובן יוון - התקיימו קהילות של יהודים ששפת היום יום שלהם הייתה יוונית (ממש כשם שהארמית הייתה שפת היום יום במרחב הבבלי).

עם הצטמצמות האימפריה ההלניסטית, וקריסתה אל האימפריה הביזנטית, הצטמצמו גם המרחבים בהם התקיימו יהודים דוברי יוונית, עד שבתחילת המאה ה-20 הוגבלו קהילות אלו בעיקר ליוון היבשתית.
יהודים יוונים אלו, מכונים "רומאניוטים" והם אינם ספרדים ואינם אשכנזים. התלמוד שלהם הוא הירושלמי ואל הבבלי. נוסח התפילה שלהם עתיק וייחודי, מתוכו שרד מספר קטן של פיוטים. לרומאניוטים מסורות עממיות, למשל חגיגת ילדים בראש חודש אדר, כשהם מחזרים על הפתחים עם שיר מיוחד לקראת פורים, ושקיות לאיסוף ממתקים. רוב היהודים הרומניוטים הושמדו בשואה, וקהילות יוון היום מתמודדות עם בעיה קשה של התבוללות.
כיהודי רומאניוט ודובר יוונית, אני מרגיש מחויב להביא טעימה מההיסטוריה והמסורות האלה לידיעת הציבור הישראלי.

 

מי מפחד מהשד העדתי?

השסע העדתי בישראל הוא מהנושאים הכואבים והבוערים בשיח הציבורי. רוב העיסוק בסוגיה נע על ציר ההכחשה-וההוכחה, והוא עיסוק המקבע את הדיון ומחלק את המשתתפים בו אוטומטית למחנה של מאשימים ומואשמים, תוקפים ומתגוננים. השיח העדתי בישראל תקוע בשלב הבעיות, ורחוק מאוד מהתמקדות בשלבי הפיוס, התיקון, ההחלמה והריפוי - שהם הכרחיים כדי לבנות חברה מגוונת, שוויונית וסולידרית. במקום להתמקד באיך חוגגים, משמרים ומעצימים את המגוון התרבותי העצום שיש לנו, אנחנו במאבקים על רסיסי תקציבים למגזרים.

ההרצאה מציגה מסגרת רעיונית להתמודדות כנה, נוקבת ועכשווית עם השסע העדתי. היא סוקרת כיצד ניתן לעבור משיח של אשמה והאשמה לשיח של פיוס, הכרה, תיקון ואחריות משותפת כלפי עתיד ישראלי מגוון וצבעוני. במסגרת זו, מוצגת סדרה של מפתחות רוחניים לבניית קהילה ישראלית רב עדתית.

מפתחות עתיקים לתיקון חדש

השיח הציבורי על אתגרי החברה הישראלית מושתת על תשתיות מחשבה אקדמיות ומערביות. המושגים "קפיטליזם", "קומוניזם", "סוציאל דמוקרטיה", "חרות" ו-"פלורליזם" כולם תוצרי המחשבה הפילוסופית המערבית ב-200 השנים האחרונות. כשאנו מסתכלים על החברה הישראלית, יש בה ציבור רחב שעולם הערכים והפילוסופיה שלו שונים ממסורת ההשכלה של מערב אירופה. בתוך עולם המחשבה, ההגות והציביליזציה היהודית, יש מפתחות אנושיים היכולים לעזור לנו להתמודד עם אתגרים מודרניים. היחס לעני, השמירה על הסביבה, התארגנות קהילתית - כולם נושאים שהעולם היהודי עסק בהם, התלבט לגביהם, ולפרקים אף סיפק תשובות ברורות. לכן, לבעיות המודרניות של החברה הישראלית קיים מרחב של פתרונות עתיקים המושתתים על גישה רוחנית עם ניסיון של אלפי שנים. הטענה אינה שכל הפתרונות לכל הבעיות הישראליות גלומה ביהדות העבר. אבל יש במקורות שלנו ובניסיון הלאומי המצטבר שלנו גישות מרעננות ואפילו מהפכניות לגבי אתגרי החיים היום.

יהדות ודמוקרטיה - שתי פנים של אותו המטבע

יש טענה רציונלית לכאורה כאילו היהדות עומדת בסתירה לדמוקרטיות של מדינת ישראל. טענה זו רחוקה מאוד מאמונות, פרקטיקות והנחות יסוד של מסורת ישראל, והיא מבטאת גישה המגדירה באופן צר ולא מדויק את המושג "דמוקרטיה".
עם לידתה של הדמוקרטיה המודרנית, היא התקבלה באהדה והתלהבות רבה על ידי יהודים בכל רחבי העולם, ולא בכדי. הדמוקרטיה היא תפישה הומניסטית רחבה המכירה בייחודו של כל אדם, ממש כמו היהדות. על מקבילות אלו ועוד בהרצאה זו.

סדנאות לימוד בחברותא

מסורת הלימוד היהודית היא בצוותא, בחברותא. המונח "חברותא" רומז לאיכות הלימוד המשותף, השונה מאיכויותיו של הלימוד האישי, בדד. אני מאמין שככל שיש יותר זוגות עיניים המתבוננות את הטקסט - הלימוד הפוך לעשיר יותר, מגוון יותר, וצבעוני יותר. במסגרות "דתיות" יותר, יש המזהים בלימוד בחברותא לימוד של זוג תלמידים מול טקסט אחד. לימוד שכזה הוא מעמיק ואינטימי, אבל הוא אינו המשמעות או הדרך היחידה ללמוד בחברותא.

מה כוללת סדנת לימוד בחברותא?

כל סדנא כוללת רקע תיאורטי עיוני, טקסט או מספר טקסטים מרכזיים שמעמיקים בהם, ועיון בחברותא בטקסטים ובמשמעויותיהם.
כל סדנא מותאמת אישית (Custom made) לצרכי הקבוצה, כלומר, יכולה לנוע בין מפגש "חשיפה" בודד של שעתיים, דרך "יום עיון" בן 6-8 שעות, וכלה בקורס מקיף בן 12 מפגשים של שעה וחצי. חשוב לי להתאים את המסגרת והתוכן לקבוצה הרלוונטית, כדי שהלימוד יהיה מדויק וממוקד.


אני מזמין אתכם ללמוד בחברותא, באחת מסדנאות הלימוד המשותף:

1. דמות העני והיחס כלפיו במסורת ישראל

נלמד יחד ממגוון מקורות יהודיים - המקרא, התלמוד, המדרש והפסיקה, על עניי ישראל, על המחויבות הציבורית כלפיהם, על מקומם בהתארגנות הקהילתית ועוד. נתלבט יחד איזה רלוונטיות ואם יש לגישות ולהגדרות השונות שנפגוש, לחיים כאן ועכשיו במדינת ישראל.

 

2. הכשרת שליחות ושליחי ציבור בקהילה

נכיר יחד את מבנה וסדר קבלת השבת, ערבית ושחרית של שבת. נתרגל טכניקות הובלת תפילה והקשבה בתפילה. נתבונן בתפקיד שליח/ת הציבור ונעמוד על הדילמות שהוא מעורר. ננסה להבין מהי העבודה הפנימית הנדרשת משליח/ת הציבור. נשיר ניגונים ממזרח וממערב, ונכיר את ארגז הכלים הדיגיטלי העומד לרשות שליח/ת הציבור המודרני.
 

3. מאדם הראשון ועד עומר אדם - מסע אל ארון הספרים היהודי 

נטייל יחד בין הסוגות הספרותיות המרכזיות של ארון הספרים היהודי (מדרש, הלכה, שירה, שאלות ותשובות), ובסוגיות מרתקות מתוכו. נכיר את ציר הזמן היהודי, ננסה להציץ מעבר לטקסט אל החיים, הערכים והתפישות המשתקפות ממנו. נדגום גם טעימות תורה ויהדות בשירה העברית המודרנית.

4. ניהול מתנדבים ומשימות בצווותים קטנים ומבוזרים בקהילה

מתוך ניסיוני העשיר בניהול צוותים ומשימות בעולם ההייטק, ומתוך היכרותי עם עולם ההתנדבות הקהילתית, אני מציע סדנא ייחודית בארגון וניהול צוותים, משימות ומתנדבים בסביבה קהילתית מבוזרת וא-סינכרונית. הסדנא כוללת התנסות ותרגול טכניקות ניהול זמן דמוקרטי, חלוקת עבודה, ותכנון מחזורי-איטרטיבי ממוקד תוצאות. 

5. קריאה קבוצתית ביקורתית בפרשת השבוע

מצוות הקריאה השבועית בתורה ("שניים מקרא ואחד תרגום") היא מהצירים המרכזיים של עולם הלימוד היהודי. במפגשים נתמקד בקריאה מהירה של הטקסט, נתעכב על פירוש של מילים ומושגים, ונצלול לעומק של שאלה, קושי או סוגיה שיעלו בנו מתוך הקריאה. נכיר יחד מגוון כלים פרשניים עתיקים וחדשים העומדים לעזרנו כקוראים דוברי עברית מודרנית. מטרת הסדנא לאפשר לקוראים גישה ישירה, קרובה ונעימה אל הטקסט, לעתיד לבוא.

 

6. בני ובנות מצווה

נכיר מושגים וערכים מרכזיים ביהדות - תורה ולימוד, שבת ועבודה, טעמי המקרא, מצוות ותיקון, זרמים ביהדות, טלית ותפילין, בין אדם לחברו ובין אדם לאלוהיו. נתרגל יחד שירה, קריאה, טעמי מקרא ותפילה. הסדנא מיועדת לבנים ובנות כאחד.

7. סדנת סליחות ספרדיות

נכיר יחד את מבנה הסליחות הספרדיות, את הלחנים המרכזיים והטכניקות העיקריות שבהן, ונתרגל יחד בשירה ובזימרה.


הבאתי כאן מספר דוגמאות לסדנאות שאני מלמד. אם יש נושאים אחרים שתרצו ללמוד איתי יחד - בשמחה.

bottom of page